Vesti proaste pentru cei care au centrale de apartament! Ce se intampla acum, in pragul iernii

Loading...

Pretul gazelor a crescut cu 7% in doar o saptamana, aceasta fiind cea mai mare crestere inregistrata de la inceputul acestui an.

Cresterea a fost determinata de tarife chinezesti mai mici decat se preconizase pe importuri LNG din SUA, iar actiunile sunt cu aproape 18% sub media sezoniera cu doar cateva saptamani inainte ca cererea de iarna sa se instaureze.

Un alt motiv al cresterii preturilor este reprezentat de sanctiunile lui Trump impotriva Iranului.

Nu in ultimul rand pretul in crestere al carbunelui pe piata europeana de energie a dus la cresterea preturilor in toata regiunea.

Loading...

Sursa: capital.ro.

FORMULA DE CALCUL a pensiilor după noua lege. Precizări exclusive făcute de ministrul Muncii

Despre noua lege a pensiilor s-a spus multe lucruri în ultima perioadă, însă ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a dezvăluit formula de calcul a pensiei.

La formula de calcul nu sunt modificări. După anul 2021, indexarea nu se va mai face doar cu rata inflației, ci se va adăuga și 2%. De exemplu, dacă rata inflației e 5%, se va adăuga 2%, iar pensia va crește cu 7%.”, a spus Lia Olguța Vasilescu, în exclusivitate la România TV.

Conform declarațiilor făcute de ministrul muncii, pensia se va calcula prin înmulțirea numărului total de puncte cu valoarea punctului de referință.

Ulterior, numărul total de puncte este dat de suma punctajelor anuale, care se calculează prin înmulțirea sumelor punctajelor lunare la 12.

De asemenea, punctajul lunar este reprezentat de venitul lunar brut realizat împărţit la venitul mediu brut pe economie.

În ceea ce priveşte valoarea punctului de referinţă, acesta va fi calculat prin împărţirea punctului de pensie din anul 2021, când va fi 1.875 de lei, la 25. Aşadar, în anul 2021, valoarea punctului de referinţă va fi de 75 de lei.

Formula de calcul

Pensia va fi reprezentată de Numărul Total de Puncte înmulțit cu Valoarea Punctului de Referință (VPR).

Numărul total de puncte este suma punctajelor anuale. Punctajul anual este suma punctajelor lunare împărțit la 12 luni. Punctajul lunar este venitul brut realizat împărțit la câștigul mediu brut pe economie.

VPR va fi de 75 de lei în anul 2021 și a fost determinată prin împărțirea Valorii punctului de pensie din anul 2021, adică 1.875 de lei, la 25, care reprezintă vechimea medie de ani din sistemul de pensii, rezultată în urma aplicării ultimelor patru legi ale pensiilor.

Formula de calcul are avantajul nu doar că elimină inechitățile, dar duce și la creșterea tuturor pensiilor.

Aplicarea legii: legea se aplică etapizat până în anul 2021, când va intra integral în vigoare.

Valoarea punctului de pensie se actualizează conform Programului de Guvernare, și anume:

* 1.265 de lei în anul 2019,

* 1.775 de lei în anul 2020,

* 1.875 de lei în anul 2021, adică suma aferentă VPR nou introdus de 75 de lei, la care se adaugă majorarea de 10% aferentă sporurilor, acordului global și altor drepturi de natură salarială pentru care s-au plătit contribuții

* iar din anul 2022 Valoarea Punctului de Referință se va indexa, anual, cu inflația.

Noul proiect de lege al pensiilor a fost pus în dezbatere publică de către ministerul Muncii la 9 august, urmând să intre în Parlament pentru procedura parlamentară în sesiunea care începe în septembrie şi este programat să fie aplicat din 2021. Acest proiect prevede, printre altele, o modificare în ceea ce priveşte Pilonul II, potrivit ministrului Muncii. Este vorba de un comision de 0,5 % pe care Casa de Pensii îl va încasa din comisionul de virament de 2,5% perceput de companiile care administrează acest sistem.

Proiectul mai prevede un calcul al pensiei minime în funcţie de vechime. Astfel, pensionarii cu vechime minimum 15 ani vor încasa 45% din salariul minim brut, în timp ce pensionarii cu vechime între 10 şi 15 ani vor primi 40% din salariul minim brut. Ca atare, dacă în prezent pensia minimă este de 640 de lei, atât pentru o vechime de 13, 19 sau 35 de ani, din 2021, pensiile vor avea valori diferite astfel. Un pensionar cu 13 ani vechime va încasa 1.032 de lei, un pensionar cu 19 ani vechime va primi 1.176 de lei, în timp ce un pensionar cu vechime de 35 de ani va beneficia de o pensie minimă de 1.560 de lei.

„Pensia minimă se calculează raportat la salariul minim brut pe economie din anul respectiv. Persoanele cu vechime de minim 15 ani primesc 45% din salariul minim brut pe ţară, iar pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe ţară. Persoanele cu vechime între 10 ani şi 15 ani, aflate la pensie la data intrării în vigoare a legii, primesc 40% din salariul minim brut pe ţară, iar pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe ţară. În cazul în care, din calculul pensiei rezultă o sumă mai mare, atunci persoana o va primi pe aceasta”, explică reprezentanţii Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale (MMJS).

De asemenea, potrivit noului Proiect al Legii Pensiilor, persoanele care au 8 ani peste stagiul complet de cotizare, inclusiv din perioade asimilate, se pot pensiona cu 5 ani înainte de îndeplinirea vârstei de pensionare.

Proiectul noii Legi a Pensiilor prevede ca cei care aleg o asigurare facultativă să poată plăti perioade diferite pentru care nu au contribuit, care să totalizeze cinci ani, şi nu pentru o perioadă de cinci ani consecutivi, aşa cum prevede legea actuală.

Loading...