Un preparat de post, usor si gustos – Cartofi la cuptor, in sos de ceapa caramelizata

Loading...

Pur si simplu deliciosi, acesti cartofi la cuptor serviti cu sos de ceapa caramelizata, alaturi de o salata, perfecti pentru o masa de post!

Ingrediente:

1 kg cartofi

2 cepe rosii

Loading...

1 lingura zahar

ulei de masline

otet balsamic

oregano

cimbru

busuioc

rozmarin

sare

Mod de preparare:

Tapetam o tava cu hartie de copt, asezam cartofii, ii stropim cu ulei de masline, presaram sare si rozmarin si dam tava la cuptor pentru 40 de minute. la 180 de grade.

Amestecam otetul cu oregano, busuioc si cimbru si il punem intr-un vas cu capac pe care il agitam din cand in cand.

Tocam ceapa solzisori si o punem la calit in ulei de masline.

Cand devine translucida, adaugam zaharul si amestecam pana la topirea acestuia, apoi picuram, treptat si otetul, amestecand continuu.

Ridicam ceapa caramelizata de pe foc si glazuram cu ea, cartofii scosi din cuptor.

Servim deliciosul preparat, alaturi de o salata sau muraturi.

10 lucruri pe care nu le stiai despre cartofi

Sunt extrem de versatili si se pot transforma cu usurinta intr-un fel delicios de mancare. Se gasesc tot timpul anului si sunt la indemana oricui. Descopera mai multe lucruri despre aceasta leguma.

Cartofii neutralizeaza acidul gastric, motiv pentru care este romandat persoanelor care sufera de ulcer si gastrita.

Cartofii sunt o sursa importanta de vitamine si minerale. Un cartof mediu, mancat cu tot cu coaja, contine 27mg de vitamina C (45% din doza zilnica recomandata), 620 mg de potasiu (18% din dzr), o,2 mg vitamina B5 (10% din dzr), plus tiamina, riboflavina, niacina, magneziu, fosfor, fier si zinc.
Citeste si Uita de unt si lapte – Cum faci fara ele un piure delicios si cremos, de care nu o sa te mai saturi vreodata

Cartofii consumati cu iaurt sunt o combinatie excelenta pentru persoanele care tin dieta, dar si ca masca impotriva imbatranirii.

Regele Louis al XVI-lea a desemnat cartoful o delicatete, iar Regina Maria Antoinette obisnuia sa isi decoreze parul cu flori de cartofi.

Sunt aproape 4000 de specii diferite de cartofi. Acestea sunt grupate in functie de culoare – roscati, rosii, albi, galbeni si purpurii.

Exista si cartofi albastri, originari din America de Sud. Pielea este mov si devine albastra dupa gatit.

Citeste si Asa de buni, ca ti se topesc in gura – Cartofi rumeniti la cuptor

Cartofii sunt otravitori. Dincolo de proprietatile benefice ale cartofilor, acestia pot sa ne imbolnaveasca serios. Ei contin niste compusi toxici in tulpina si frunze, iar atunci cand se inverzesc, e din cauza acestora. Insa poti sta linistit, otravirea cu cartofi e foarte rara.

Cartofii poti fi folositi si pentru lustruirea incaltamintei. Taie un cartof crud in jumatate si freaca-l de pantofi. Acestia vor straluci.

Cartoful nu ingrasa. In ciuda mitului pe care il stie toata lumea, un studiu publicat in 2009 Jurnalul Britanic de Nutritie, arata ca aceasta leguma este chiar buna in curele de slabire si a fost inclusa gresit in lista carbohidratilor cu indice glicemic mare. De fapt, un cartof nou gatit are doar 26 de calorii.

Cartofii sunt hrana viitorului. 2008 a fost declarat de ONU anul cartofului, considerat de organizatie leguma viitorului, care ar putea hrani cu usurinta o populatie din ce in ce mai infometata. ONU si-a sustinut aceste afirmatii prin faptul ca deja cartofii sunt un aliment accesibil la scara mondiala.

Loading...