Dacă ai poftă de ceva dulce, dar nu ai prea mult timp la dispoziție și nici foarte multe ingrediente la îndemana, aici ai rețeta pentru pentru cea mai delicioasă prăjitură pe care ai mâncat-o vreodată.
Ingrediente aluat:
6 ouă
5 linguri cu varf pesmet
2 linguri făină
6 linguri de zahăr pudră
un praf de sare
Pentru frisca:
400ml de smântână grasă
2 linguri de zahăr pudră
2 linguriţe esenţă de vanilie vanilie
Pentru sirop:
300ml apă
150g zahăr
1 esenţă de rom
Pentru jeleu
fructe de padure
2 ceşti cu apă
10 linguri de zahăr
Preparare aluat:
Se bat albuşurile spumă cu zahărul apoi se adaugă gălbenuşurile, sarea, pesmetul şi faina, se omogenizează totul (aluatul nu se frământă prea mult, rişti să nu crească).
Se ung forme de brioşe cu unt si se pune aluatul, cam 2 linguri si jumatate. Se coc aproximativ 25-30 de minute la foc mediu. Dupa ce s-au copt se scot şi se lasa la racit, apoi se taie capacul.
Între timp, se face siropul din ingredientele de mai sus si se toarna caldut peste savarinele reci. Se da la frigider cateva ore, de preferat peste noapte.
Pentru jeleu se folosesc fructe de padure , se pun la foc cu 2 ceşti cu apă, se dă în clocot cam 2-3 minute, se strecoara fructele şi se pastreaza sucul, se adauga 10 linguri de zahar, si se fierbe la foc mic cam 10-15 minute, pana cand scade si capata consitenta gelatinoasa (daca vi se pare sucul prea inchis la culoare, stoarceti putina zeama de lamaie). Se lasa la racit si apoi se pune incet peste capacelele de savarină.
Se asambleaza savarinele şi se servesc reci.
Poftă bună!