Sotul si-a imbrancit sotia ca sa se salveze de la inec. Cand am aflat motivul, nu mi-am putut stapani lacrimile…

Invatatoarea le povestea copiilor istoria unui vas maritim naufragiat.

„Pe corabie se afla un cuplu casatorit, care a reusit sa ajunga la o barca de salvare, dar, din nefericire, in barca mai era doar un singur loc liber. Brusc, sotul si-a imbrancit sotia si a urcat singur in barca. Iar sotia, inainte de moarte, i-a strigat ultimele sale cuvinte.

Aici invatatoarea s-a oprit. „Cum credeti? — a intrebat ea. — Care au fost cuvintele ei?”

Loading...

Majoritatea elevilor a zis: „Te urasc!” sau „Cat de oarba am fost!”

In acea clipa invatatoarea a observat un baietel, care a stat tacut in timpul acestei discutii.

„Iar tu ce parere ai?”

„Eu cred ca ea a zis: „Ai grija de copilul nostru!”

Invatatoarea era uimita: „Cunosti aceasta poveste?”

„Nu, pur si simplu acestea au fost ultimele cuvinte, pe care le-a zis mama tatalui meu inainte de moarte” — a dat din umeri baietelul.

Invatatoarea spera ca nimeni nu a observat cum i s-au umezit ochii. „Corect.”

Si, astfel, vasul s-a scufundat. Barbatul s-a intors acasa si a educat-o singur pe fiica lor. Peste multi ani, cand el nu mai era in viata, sortandu-i lucrurile, fata a gasit agenda lui, in care a citit urmatoarele:

„Cand am plecat in calatorie, ea era foarte bolnava. Nu mai avea mult de trait. Doamne, cat de mult mi-as fi dorit sa ma inec impreuna cu ea, dar, de dragul fiicei noastre, nu am putut. Am putut doar sa o las in mijlocul oceanului.”

Aici istoria a luat sfarsit. Clasa tacea.

Invatatoarea a vazut in ochii lor ca povestea i-a emotionat profund si ca ei au inteles pentru prima data in viata ca sub masca blandetii nu intotdeauna se ascunde blandetea, iar o fapta rea nu implica neaparat tradarea. Iata de ce nu trebuie sa-i judecam pe oameni cu superficialitate. Noi s-ar putea sa nu cunoastem totul despre ei…

Loading...