Simptomele sindromului colonului iritabil

Loading...

Sindromul colonului iritabil cauzeaza crampe, dureri abdominale, gaze, diaree si constipatie. Aceasta boala este, de fapt, o afectiune cronica, ce trebuie gestionata pe termen lung.

Chiar daca simptomele bolii provoaca neplaceri, sindromul colonului iritabil nu cauzeaza modificari ale tesutului intestinului si nu creste riscul aparitiei cancerului colorectal, precum fac boala lui Crohn si colita ulcerativa.

Doar un procent mic de persoane care au aceasta conditie prezinta simptome severe. Unii oameni isi pot ameliora simptomele printr-o dieta sanatoasa si o viata lipsita de stres. Iar alte persoane au nevoie de medicamente.

Simptomele sindromului colonului iritabil

Loading...

Acestea pot varia foarte mult de la o persoana la alta si se aseamana in multe cazuri cu cele ale altor boli.

Printre cel mai des intalnite simptome se numara si:

• durerile abdominale

• balonarea

• gazele

• diareea sau constipatia – chiar si crizele alternative de constipatie si diaree

• prezenta mucusului in scaun

Pentru majoritatea oamenilor, un colon iritabil reprezinta o afectiune cronica, desi sunt si momente cand simptomele se agraveaza si perioade in care acestea se amelioreaza sau dispar complet.

Tratamente pentru sindromul colonului iritabil

Din cauza faptului ca nu este cunoscuta cauza exacta a acestei boli, tratamentele se concentreaza mai mult pe ameliorarea simptomelor, pentru a le oferi o viata normala pacientilor.

In cele mai multe cazuri, simptomele pot fi controlate eficient prin gestionarea stresului si schimbarile aduse in dieta si stilul de viata. Incearca sa eviti alimentele care activeaza simptomele.

De asemenea, incearca sa faci miscare, sa bei multe lichide si sa dormi suficient. Iata ce modificari poti face in dieta ta:

1. Elimina alimentele care provoaca balonare.

Daca printre simptomele sindromului colonului iritabil se numara balonarea si gazele, medicul s-ar putea sa iti sugereze sa eviti bauturile carbogazoase, legumele precum varza, broccoli si conopida.

2. Elimina glutenul din alimentatia ta.

Cercetarile arata ca, in cazul unor persoane care sufera de aceasta afectiune, simptomele au fost ameliorate atunci cand nu s-a consumat gluten (grau, orz si secara). Aceasta recomandare ramane una controversata, deoarece dovezile nu sunt clare.

3. Elimina anumite tipuri de carbohidrati.

Este vorba de fructoza, fructani, lactoza si altele. Acestea se regasesc in unele cereale, legume, fructe si produse lactate.

Cu toate acestea, oamenii nu sunt afectati de fiecare aliment dintre cele care contin tipurile de carbohidrati mentionate. Poti urma o dieta stricta si sa reintroduci alimentele pe rand ulterior.

In cazul in care simptomele sunt moderate sau severe, probabil ca este nevoie de un tratament medicamentos recomandat de catre medic.

Loading...