Secretul celor mai deliciosi carnati de casa. 3 retete de carnati de casa pentru Sarbatori

Ce-ar fi Sarbatorile de iarna la romani fara celebrii carnati de casa?! Toate gospodinele trebuie sa cunoasca secretul celor mai deliciosi carnati de casa. Tu il stii?

La prima vedere, carnatii de casa se prepara usor, iti trebuie carne, condimente, mate si masina de tocat prevazuta cu palnie. Dar lucrurile nu sunt chiar atat de simple.

Fiecare preparat are secretul sau, iar in cazul carnatilor de casa, secretul depinde de zona.

Secret carnati de casa din Moldova

In Moldova, cei mai gustosi carnati se prepara din carne de porc amestecata cu carne de manzat, iar condimentele speciale sunt coriandrul si nucsoara. Ca sa nu se rupa matele, in carne se mai pune si apa rece, astfel incat compozitia sa alunece usor. La final, carnatii se tin la uscat, in curenti de aer rece.

Secret carnati de casa din Bucovina

In zona Bucovinei, secretul consta in tocarea carnii cu mana si, in functie de specificul locului, carnea de porc poate fi amestecata cu vita sau oaie. Condimentele “secrete” sunt mustarul boabe si ienibaharul macinat. In Bucovina, carnatii astfel preparati se pun la uscat, in afumatoare sau la congelator.

Secret carnati de casa din Oltenia

In Oltenia, secretul consta zeama de oase. La fiecare 2,5 kg de carne de porc, se adauga 20-50 ml zeama de oase sau supa. Carnatii astfel preparati se lasa la uscat in curenti de aer, apoi se pun la afumat.

Secret carnati de casa din Dobrogea

In Dobrogea, carnea se taie marunt, nu se toaca, iar in compozitie, pentru o aroma aparte, se adauga ardei iute.

Secret carnati de casa din Banat

In Banat, gospodinele adauga in carnati piper proaspat macinat si apa rece, pentru a prepara cei mai deliciosi carnati.

Secret carnati de casa din Ardeal

In Ardeal, secretul carnatilor de casa este cimbrul maruntit. Dupa ce s-au umplut matele, acestea se tin la uscat doua-trei zile, apoi se dau la afumatoare si se pastreaza in loc racoros.

Extra sfat

Inainte de a umple matele, acestea trebuie spalate si curatate temeinic, cu dosul unui cutit, dar cu grija, ca sa nu le rupi. Le mai poti freca putin cu otet, pentru ca mirosurile sa dispara.

De asemenea, matele se vor umple cu grija, astfel incat sa nu le rupi. Daca ies prea indesati carnatii, cand se usuca se pot sparge.

Atunci cand umpli carnatii, daca vezi ca pe undeva iese carnea, tai in locul respectiv si faci nod.

Iata mai jos trei retete delicioase de carnati de casa

Retete de Sarbatori: Carnati de casa din Moldova

Iata o reteta traditionala de preparare a carnatilor de casa sosita din Moldova; ingredientele sunt controlate de noi, punem in carnati produse pe care le stim si le vedem si putem servi la masa de Craciun un preparat traditional fara aditivi alimentari din comert.

Ingrediente

1kg carne de porc

500 g carne de vita

3 capatani usturoi

sare grunjoasa, piper, cimbru

1 pahar vin

Mod de preparare

Se toaca carnea si se amesteca cu pasta de usturoi si restul ingedientelor puse dupa gust.

Lasam la rece un timp compozitia apoi formam carnatii.

Se ataseaza la masina de tocat forma, rulam matele curatate si spalate bine si incepem sa le umplem.

Se leaga la sfarsit cu ata sau facem un nod; ii lasam un timp sa se  usuce apoi ii prajim sau ii punem la congelator.

Retete de Sarbatori: Carnati de casa prajiti

Ce-ar fi Sarbatorile fara carnati de casa?! Iata o reteta delicioasa de carnati de casa pe care apoi ii puteti servi prajiti.

Ingrediente

10 kg carne vita,

10kg carne porc,

condimente carnati,

sare,

usturoi,

mate porc

Mod de preparare

Carnea se toaca, se asaza intr-un vas, se adauga condimente de carnatisareusturoi sise amesteca bine.

Cu compozitia obtinuta se incarca matele apoi se inteapa si se lasa la scurs intr-o camera calduroasa.

Dupa 24 de ore se pun la afumat.

Se servesc prajiti, cu mustar.

Retete de Sarbatori: Carnati de casa

Daca iti este teama ca nu vei reusi sa prepari carnati de casa, ai aici cea mai simpla reteta.

Ingredient

-jumatate covata carne vita

-jumatate covata carne porc(nu stiu cate kg erau.stiu doar ca am dat o zi intreaga la masina carne:))

-condimente carnati

-sare

-usturoi

-mate oaie

-mate porc

Mod de preparare

Carnea se toaca, se asaza intr-un vas (mare) se adauga condimente de carnatisareusturoi si se amesteca bine. Cu compozitia obtinuta se incarca matele apoi se inteapa sise lasa la scurs intr-o camera calduroasa.

Dupa 24 de ore se pun la afumat.

Sarbatori fericite!

Comentarii Facebook
Loading...