Rozmarinul suprimă dezvoltarea tumorilor la nivelul mai multor organe: ficat, stomac, colon și sân

Loading...

Rozmarinul este o minune în casa omului. Mai multe studii realizate pe animale de laborator și celule între anii 1996 și 2010 au arătat că această mirodenie conține o serie de compuși cu un potențial anticancerigen deosebit: uleiuri esențiale, carnosol, acid carnosic, acid ursolic și acid rozmarinic.

Când ne gândim la rozmarin din punct de vedere terapeutic, îl asociem cel mai mult cu îmbunătățirea memoriei, a energiei mentale și a funcțiilor cognitive, dar și cu creșterea rapidă a părului. Studiile au arătat că simpla mirosire a parfumului de rozmarin poate crește memoria cu 75%. Această plantă aparent banală ascunde însă virtuți medicinale mult mai importante: combaterea cancerului.

Concluziile unei recenzii realizate în anul 2011 pe mai multe studii, publicată în Jurnalul American Food Science and Nutrition sunt extrem de promițătoare în acest sens: compușii activi din rozmarin au capacitatea de a suprima dezvoltarea tumorilor la nivelul mai multor organe: ficat, stomac, colon, sân, precum și la nivelul celulelor de leucemie și melanom.

Rozmarinul ucide 90% din celulele cancerului de col uterin și de ficat

Loading...

Un studiu din 2012 realizat pe celule a arătat că uleiul esențial de rozmarin (1%) are o activitate anticancerigenă foarte puternică (peste 90%) împotriva cancerului ovarian și hepatic.

Potrivit unui studiu și mai nou (2014), apărut în Jurnalul Internațional de Oncologie, carnosolul – unul din principalii compuși din rozmarin care are proprietăți anticancerigene și antiinflamatoare a redus semnificativ capacitatea de supraviețuire a celulelor de cancer de colon la oameni.

Trebuie să reținem că uleiurile esențiale nu trebuie administrate niciodată intern, deoarece sunt foarte concentrate. Chiar și o doză mică poate fi periculoasă.

Putem folosi în schimb folosim rozmarinul proaspăt sau uscat ca aromatizant în diferite preparate culinare pentru a extrage aceste beneficii. Plantele aromate trebuie adăugate spre final, pentru a nu fierbe prea mult.

Loading...