Revoluție în legislația rutieră: Amenzi uriașe pentru șoferii fără asigurare RCA! Ce trebuie să știi urgent!

Loading...

În schimb, ASF propune o majorare substanțială a penalizărilor pentru cei care circulă fără RCA sau cu RCA suspendat, în încercarea de a spori gradul de acoperire în asigurare și de a-i face pe șoferi mai responsabili. În primul rând, se propune ca amenzile să fie aplicate atât proprietarului vehiculului cât și șoferului, în cazul în care aceștia nu sunt aceeași persoană. Cuantumul sancțiunii este semnificativ crescut.

Conform propunerii legislative, amenda pentru vehiculele cu o masă totală maximă autorizată de până la 3,5 tone va fi de 5.000 de lei, în timp ce pentru cele cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone va fi de 20.000 de lei. În comparație, amenda actuală pentru cei care circulă fără RCA este de 1.000 de lei, cuantumul crescând semnificativ doar în cazuri excepționale, când persoana în cauză este recidivistă.

Aceste măsuri au ca scop să facă șoferii mai responsabili și să încurajeze respectarea obligației de a avea o asigurare RCA valabilă. ASF subliniază că nivelul amenzii ține cont și de daunele medii înregistrate la nivel de piață pentru diverse categorii de vehicule. Astfel, se încearcă alinierea sancțiunilor cu riscurile și prejudiciile pe care le pot cauza șoferii care circulă fără asigurare RCA.

Un alt aspect important adus în discuție de ASF este implementarea unor metode eficiente de control. De-a lungul timpului, s-au purtat numeroase discuții despre modalitățile de control ale șoferilor fără RCA, dar până acum acestea nu au fost puse în practică. Printre măsurile propuse se numără utilizarea sistemului de control al rovinietei al CNAIR, care s-a dovedit a fi foarte eficient. Poliția Română și personalul Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România – S.A. vor fi instituțiile abilitate să aplice sancțiunile menționate, folosind camere video pentru a identifica și înregistra numerele de înmatriculare ale vehiculelor.

Loading...

Un alt aspect important al propunerii ASF este legat de corelarea bazelor de date ale mai multor autorități relevante în domeniul circulației rutiere. Aceasta ar permite verificarea informațiilor și aplicarea sancțiunilor prevăzute de lege în funcție de istoricul de contravenții și sancțiuni al șoferilor. Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Transporturilor, Registrul Auto Român și Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere vor asigura interoperabilitatea bazelor de date și schimbul de informații referitoare la vehicule, contravenții, sancțiuni, verificările tehnice periodice și încheierea asigurărilor RCA.

În concluzie, propunerile ASF vizează majorarea penalizărilor pentru cei care nu dețin asigurare RCA sau au RCA suspendat, responsabilizarea șoferilor și creșterea gradului de acoperire în asigurare. Prin implementarea unor metode eficiente de control și prin corelarea bazelor de date, se urmărește o aplicare mai eficientă a sancțiunilor și respectarea condițiilor legale în domeniul circulației rutiere. Aceste măsuri sunt menite să asigure siguranța și protecția tuturor participanților la trafic.

Loading...