Ingrediente:
faina 1kg
drojdie 40g
lapte 500ml
nuci 200g
zahar tos 200g
ulei 50ml
sare un varf de cutit
Sirop:
zahar 500g
apa 1 l
miere 3 linguri
scortisoara 1 lingurita
ou 1 (pt. uns deasupra)
Mod de preparare:
Cerneti faina intr-un castron. In mijlocul ei faceti o adancitura in care puneti drojdia dizolvata in putin lapte amestecat cu 1 lingura zahar.
Le Lasati vasul la loc cald pana cand maiaua isi dubleaza volumul. Adaugati apoi in vas restul de laptincalzit, treptat, amestecand mereu compozitia cu o lingura de lemn.
Adaugati treptat uleiul caldut si sarea si incepeti si framantati aluatul 15 – 20 de minute. Lasati-l sa dospeasca cel putin 45 de minute, apoi formati din el colacei in forma cifrei 8.
Puneti-i intr-o tava unsa cu ulei si tapetata cu faina, tineti tava in loc cald, ca sa creasca bine colaceii, ungeti-i cu ou batut pe deasupra si apoi coaceti-i la foc potrivit, in cuptorul incalzit dinainte. Fierbeti din apa si zahar un sirop mai gros in care adaugati si scortisoara.
Amestecati nucile cu zaharul tos. Luati colacii calzi, inmuiati-i pentru 1 secunda in apa fierbinte si apoi puneti-i intr-o tava mai inalta. Turnati peste ei siropul in care ati amestecat si mierea si presarati-i cu nuca.