Placinta de post cu mere, cu aluat fraged de post si umplutura cu mere. Este o reteta simpla si rapida de placinta frageda cu mere care poate fi pregatita oricand.
Daca aveti pofta de „ceva dulce” si tineti post, prajitura de post cu mere este o reteta delicioasa si usor de facut pe care o puteti prepara rapid si va veti potoli pofta de dulce. Merele impreuna cu aroma de scortisoara te vor ajuta sa uiti, macar pentru o zi, de ciocolata si alte dulciuri care nu sunt de post. Pe deasupra este si foarte economicoasa, ingredientele fiind la indemana oricui.
Ingrediente
1,5 – 2 kg mere
150 g zahar pentru foi
250 ml ulei
250 ml apa
scortisoara
un plic praf de copt
cca. 800 g faina
o lingurita rasa de sare
coaja de lamaie
1 esenta de vanilie
stafide (optional)
Cum se prepară?
Spalati bine merele, le dati pe razatoarea mare si le puneti la fiert cu scortisoara.
Daca merele sunt acrisoare sau daca preferati placinta mai dulce, puteti adauga 50-100 grame de zahar in mere.
Le fierbeti aproximativ 10-15 minute pana cand scade zeama si amestecati mai des pentru a nu se lipi.
Lasati merele deoparte si pregatiti aluatul pentru foile de placinta.
Puneti intr-un castron mai mare 250 ml apa calduta si 150 grame zahar.
Amestecati pana cand se topeste zaharul, apoi adaugati 250 ml ulei si esenta de vanilie.
Stingeti praful de copt cu putina zeama de lamaie sau putin otet si il adaugati in compozitie.
Puneti sarea si coaja de lamaie rasa.
Incepeti sa incorporati faina, treptat, amestecand, continuu cu o lingura sau cu un tel, pentru a nu se forma cocoloase.
Cand se ingroasa mai mult, framantati cu mana pana cand obtineti un aluat elastic, suficient de consistent incat sa puteti intinde foile.
Impartiti aluatul in doua parti egale.
Din fiecare bucata intindeti cate o foaie.
Asezati prima foaie in tava unsa cu ulei si tapetata cu faina.
Distribuiti merele deasupra, cat mai uniform.
Asezati peste mere cea de-a doua foaie.
Intepati usor cu o furculita pentru a nu se desprinde de mere in timpul coacerii.
Introduceti tava la cuptor si coaceti la foc potrivit pana cand placinta se rumeneste deasupra.
Daca doriti ca foile sa ramana mai pufoase (mai moi), dupa ce o scoateti de la cuptor, o acoperiti circa 10-15 minute cu o folie si un prosop de bucatarie.
Pudrati apoi cu zahar si o taiati bucati cand se raceste.
Optional poti folosi si stafide in compozitia cu mere.