O zi de post este mult mai dulce cu această prăjitură cu suc de portocale și fructe confiate. Descoperă în acest articol una dintre cele mai delicioase rețete de prăjituri de post.
Portocalele se numără printre fructele noastre preferate, mai ales în compoziția diferitelor prăjituri. Un exemplu excelent pentru o zi sau o perioadă de post este acest desert cu suc de portocale și fructe confiate. Se prepară atât de simplu și rapid încât este păcat să nu încerci și tu această minunăție.
În plus, întreaga casă va fi scăldată într-un miros proaspăt de portocale…
Rețeta
Aveți nevoie de:
câteva portocale
ulei de floarea-soarelui
zahăr
bicarbonat de sodiu
apă
făină
fructe confiate
Cum se prepară?
Se spală portocalele
Se rade coaja unei portocale și se pune deoparte
Se taie pe jumătate portocalele și se stoarce sucul
Peste suc se adaugă bicarbonatul și se dizolvă complet
În alt bol se amestecă uleiul și zahărul
Se adaugă sucul amestecat cu bicarbonat și apă
Se adaugă făina, coaja rasă de portocală și se omogenizează
Se adaugă fructele confiate tăiate mărunt
Se ia o tavă și se tapetează cu făină
Se toarnă aluatul și se ține la cuptor până se rumenește (30 de minute)
Se taie după răcire și se poate adăuga o ploaie de zahăr pudră
Beneficiile portocalelor
Portocalele sunt fructe exotice cu numeroase beneficii pentru întregul organism, dar pot fi folosite și
în măștile de față, deoarece au în compoziție substanțe cu puternice efecte antiîmbătrânire.
Sărace în calorii, dar pline de nutrienți, portocalele contribuie la întărirea sistemului imunitar și previn apariția ridurilor.
O singură portocală are în compoziție nu mai puțin de 170 de substanțe fitochimice și peste 60 de flavonoide, compuși despre care studiile afirmă că au reale efecte antiinflamatoare și antioxidante.
Află care sunt principalele beneficii ale consumului de portocale asupra sănătății și frumuseții, valorile lor nutriționale și categoriile de persoane care ar trebui să le evite.
Reglează tensiunea arterială și scade riscul de boli cardiovasculare
Potrivit American Heart Association, consumul zilnic de citrice, cum sunt portocalele, grepfrutul, mandarinele, clementinele etc., poate reduce cu 19% riscul de accident vascular ischemic în cazul femeilor.
Este bine cunoscut faptul că reducerea cantității de sare ajută la reglarea tensiunii arteriale, însă ceea ce mulți oameni nu știu este că aportul crescut de potasiu poate avea același efect benefic.
Totodată, nivelul de potasiu în limite normale este asociat cu un risc mai mic cu 20% de a muri din diverse cauze. Statisticile arată că mai puțin de 2% din populația adultă respectă recomandarea de a consuma cel puțin 4.700 mg de potasiu zilnic.
Posibile efecte anticancerigene
Un studiu publicat în revista științifică American Journal of Epidemiology concluzionează că un consum regulat de banane, portocale și suc de portocale în primii doi ani de viață poate scădea riscul de apariție a leucemiei.
Fiind o sursă bogată în vitamina C, un puternic antioxidant, portocalele ajută, de asemenea, la combaterea radicalilor liberi responsabili de instalarea cancerului. Conținutul crescut de fibre din portocale este benefic și în prevenirea cancerului colorectal.
Menține inima sănătoasă
Fibrele, potasiul, vitamina C și colina din compoziția portocalelor sunt substanțe care contribuie la menținerea stării generale de sănătate, dar în special a sănătății inimii.
Potrivit unei cercetări de mare amploare, subiecții care au consumat peste 4.000 mg de potasiu zilnic au prezentat un risc cu 50% mai redus de a face boli de inimă.
Totodată, aportul considerabil de potasiu previne pierderea masei musculare, atacul cerebral, menține sănătatea oaselor și reduce riscul de formare a pietrelor la rinichi.
Previne sau ține sub control diabetul
Studiile arată că persoanele diagnosticate cu diabet de tip 1 care au un regim alimentar bogat în fibre au glicemia în parametri normali, iar cele cu diabet de tip 2 pot sesiza o îmbunătățire a nivelului de zahăr din sânge, al lipidelor și al insulinei.
Cu toate acestea, portocalele au un conținut destul de mare de fructoză, motiv pentru care trebuie consumate cu moderație de către persoanele cu diabet.