Pepenii murati sunt excelenti in zilele reci de iarna. Acestia pot fi serviti alaturi de alte muraturi ca garnitura alaturi de diverse preparate si merg excelent alaturi de o friptura de porc.
Ingrediente pentru pepenii murati
pepeni mici
o telina cu frunze
2 morcovi
4-5 bucati de hrean
crengute de marar uscat
Pentru sarumura
apa
sare de muraturi
boabe de mustar
ienibahar
foi de dafin
Cum se prepara pepenii murati
Spala pepenii foarte bine si taie-i in jumatati sau sferturi. Daca nu ai pepeni mici, poti folosi si pepeni mari, insa nu foarte copti, pe care sa-i tai felii.
Asaza in borcane feliile de pepene, impreuna cu hreanul, telina si morcovii taiate felii. Desupra adauga frunze de telina si crengutele de marar uscat.
Intre timp prepara saramura. Masoara cantitatea de apa pe care o pui la fiert, iar pentru fiecare litru de apa adauga 1 lingura cu varf de sare de muraturi. Adauga peste aceasta si condimentele si lasa sa dea in clocot, amestecand foarte bine pana cand sarea se topeste.
Toarna saramura fierbinte, in borcane, putin cate putin pentru a evita spargerea acestora. Leaga apoi borcanele cu celofan si sfoara de bucatarie, astfel incat aerul sa nu poata patrunde in interior.
Inveleste-le in paturi groase si lasa-le sa se raceasca la temperatura camerei. Dupa aceea le poti muta in camara sau pe balcon, la rece, pentru iarna.