Gemul de mere, cea mai aromata si savuroasa conserva din camara de iarna

Loading...

Toamna se culeg merele! Acesta este momentul in care aceste fructe au cel mai bun gust, sunt zemoase si foarte dulci, fiind perfecte pentru prepararea gemului. Iata cea mai simpla si gustoasa reteta de gem de mere.

Ingrediente pentru gemul de mere

3 kg de mere

zeama de la o lamaie

Loading...

1,5 kg de zahar

2 fiole esenta de vanilie

2-3 lingurite de scortisoara

un varf lingurita de sare (neiodata)

Cum se prepara gemul de mere

Spala bine merele si curata-le de coaja. Taie-le jumatati, scoate cotorul si taie-le cubulete.

Adauga-le intr-o oala incapatoare si toarna zeama de lamaie peste acestea. Amesteca bine, apoi adauga zaharul si sarea. Amesteca din nou si lasa-le timp de o ora sa-si lase zeama.

Pune apoi oala pe aragaz, la foc iute, pana incepe sa fiarba, apoi da focul la minim si lasa gemul sa fiarba pana se leaga foarte bine.

Cu ajutorul unei spatule inlatura spuma care se formeaza la suprafata.

Pentru a verifica daca este gata, toarna cateva picaturi de gem de mere pe o farfurioara rece. Daca acestea nu curg, dupa ce ajung la temperatura camerei, inseamna ca gemul este gata. Adauga peste acesta vanilia si scortisoara si lasa gemul sa mai clocoteasca timp de doua minute, apoi stinge focul.

Gemul de mere se pune fierbinte in borcane curate. Inchide bine capacul si intoarce borcanele cu fundul in sus. Lasa-le asa pana cand se racesc complet, la temperatura camerei. In acest fel borcanele se vor vida fara a fi nevoie sa le pui la cuptor, sau sa le fierbi.

Cum se serveste gemul de mere

Gemul de mere poate fi servit ca atare, pe felii de paine sau biscuiti sau poate fi incorporat in diverse retete de prajituri.

Loading...