Fă-mă mamă infractor! Alocație copil: 82 lei; alocație pușcăriaș 710 lei/lună

Loading...

Legea propusă de ministrul Justiției, Tudorel Toader, de a despăgubi fiecare pușcăriaș cu suma de 5 euro pentru fiecare zi petrecută după gratii a stârnit un adevărat val de indignare la nivelul opiniei publice.

Oamenii care au făcut rău, care au ucis, au violat, au abuzat copii, au dat în cap vor ieși din închisoare cu buzunarele pline de bani. Cât de sănătoasă poate fi o societate, domnule ministru Toader, dacă un pedofil primește pentru pedeapsa sa 15.000 de euro, în timp ce victimele nenorocitului nu beneficiază nici măcar negru sub unghie din partea statului? Nici consiliere, nici tratament de specialitate, ci doar repulsie și stigmatizare?

Cum poți gândi, domnule Toader, ca unui individ care a ucis cu sânge rece să îi umpli buzunarele cu bani, cu scuzele de rigoare că a trebuit să îndure ani de detenție? În tot acest timp, oameni cinstiți trebuie să își crească și să își educe copiii cu 82 lei pe lună, alocație de la stat. Cât de echitabilă poate fi o astfel de societate?

“Intenţia ministrului Justiţiei de a «despăgubi» infractorii aflaţi în penitenciare în perioada 2012-2017 are, pe lângă caracterul inoportun şi imoral, o importantă influenţă bugetară, având în vedere numărul mare de foşti deţinuţi care vor beneficia de cei 5-8 €/zi de detenţie în condiţii improprii.

Loading...

Concret, la un rulaj total al deţinuţilor estimat pentru perioada 2012 – 2017 de 92.000 de deţinuţi, aceştia fiind beneficiarii, costurile totale pentru bugetul de stat se vor ridica la o sumă cuprinsă între 370 milioane € (la o despăgubire de 5€/zi/deţinut) şi 550 milioane € (la o despăgubire de 8€/zi/deţinut)“, se arată într-un comunicat de presă al Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP), postat pe site-ul instituţiei.

“Astfel, suma maximă care ar putea fi obţinută de 1 deţinut pentru această perioadă de 5 ani ar urma să fie de 9.125 € (la o despăgubire de 5€/zi/deţinut) sau de 14.600 € (la o despăgubire de 8€/zi/deţinut).

Cheltuielile antamate de către ministrul Tudorel Toader pentru premierea infractorilor ar putea, în schimb, să fie folosite la construcţia a 1.500 de şcoli cu 8 săli de clasă sau a 11 spitale cu 450 de paturi, educaţia şi sănătatea fiind declarate priorităţi naţionale“, potrivit sursei citate.

Potrivit FSANP, CEDO nu a cerut niciodată despăgubirea infractorilor, nu a impus măsuri obligatorii, ci doar a cerut îmbunătăţirea condiţiilor din penitenciare.

Loading...