Cum sa nu iubim Romania? “Izvoarele de Aur” – stațiunea cu cele mai multe izvoare din România. Medalia de aur la Expoziţia Universală de la Viena

Statiunea Băile Olăneşti, aflată la 18 kilometri de Rm.Vâlcea, este una dintre puținele localități din România care unește doi factori naturali de cură: factorul climatic si topoclimatic local, si factorul hidromineral constituit din apele minerale.

Baile Olanesti ocupa primul loc printre statiunile balneoclimaterice din Romania in ceea ce priveste numarul de izvoare, cele 35 de izvoare minerale sunt benefice pentru tratarea a tot atatea afectiuni.

Loading...

Liliana Adamescu: „Suntem la izvorul 24, unul dintre cele mai cunoscute izvoare din Olanesti. De ce asta? Pentru ca trateaza boli ale aparatului urinar si nu numai. Si mai este cunoscut si pentru arhitectura sa. Se spune ca in interiorul cladirii este o acustica deosebita”.

Este unul dintre primele izvoare care au fost captate, in Baile Olanesti. Ele sunt contorizate pentru ca ele sunt niste medicamente, aceste izvoare, si baute in cantitati mari sau baute fara prescriptive medicala, in loc sa faca bine, asa cum este de asteptat, pot sa faca rau. Am auzit o vorba candva, undeva, prin tara: leacul nu se da cu sacul.

Istoric
Antichitate
Legendă – Denumirea provine de la „Olane: Tub de argilă arsă din care se fac canale de scurgere a apei”.

1760
Hrisov despre apele tămăduitoare de pe moşia clucerului Toma Olănescu

1830
Primele analize ale apelor minerale (dr. Karl Friedrich Shiller)

1851
Primul afiş de „promovare” a Izvoarelor

1852
Anunţ de „promovare” în publicaţia „Vestitorul român”

1853
Analize făcute de Petrache Poenaru

1869
Analize făcute de chimist Bernath Lendway la cererea lui Carol Davilla

1873
Expoziţia Universală de la Viena: apele minerale din izvoarele de la Olăneşti primesc medalia de aur

1897-1902
Reamenajarea izvoarelor şi numerotarea lor (dr. Ştefan Minovici şi dr.Grigore Pfeiffer)

1904
Construirea pavilionului băilor

1910
Clasificarea izvoarelor după compoziţie li acţiune asupra organismului(dr. Ion Puţurianu)

Apele se beau de 6 ori pe zi. Si se spune ca trebuie sa vii la sursa, sa le iei. Si-atunci, daca de 6 ori pe zi faci drumul asta, cu siguranta n-o sa te-ngrasi. Cu siguranta vei scapa si de problemele de greutate.

In anul 1873 la indemnul dr. Carol Davila au fost trimise mostre ale apelor minerale de la Baile Olanesti la Expozitia Internationala de la Viena, unde a obtinut medalia de aur. Primele studii chimice asupra apelor minerale de la Olanesti au fost efectuate in anii 1829-1830 de catre dr. Karl Friedrich Siller, ceea ce a determinat cresterea numarului de beneficiari ai tratamentului de aici. In anul 1868 dr. Carol Davila l-a indemnat pe chimistul Bernath londway sa execute studiul chimic al apelor minerale din Baile Olanesti. Renumitul chimist a evidentiat 40 de izvoare minerale si a analizat un numar de 23 de surse hidrominerale distribuite in 4 zone: Valea Olanesti, Valea Tisei, Valea Buduroiu si Valea Ripuroasa.

Loading...