Cina mea dintr-o zi de post – I-a saturat pe toti fomistii din casa – Conopida cu ciuperci

Loading...

Conopida cu ciuperci – o reteta foarte potrivita pentru vremea postului. Aceasta reteta de post poate fi servita atat pe post de garnitura, cat si ca gustare.

Ingrediente:

1 conopida

200 g ciuperci

Loading...

100 g margarina

1 lingura faina

1 legatura de patrunjel

sare

piper

Mod de preparare:

Conopida rupta buchetele se spala si se fierbe in apa cu sare. Ciupercile se curata, se spala, se taie felii si se calesc 10-15 minute in margarina, dupa care se presara faina si se sting cu o cana de apa (se poate folosi si apa in care a fiert conopida).

Dupa ce au dat in clocot, se adauga conopida fiarta, se potriveste de sare si se mai fierb inca 10 minute. La sfarsit se adauga patrunjelul tocat marunt si se potriveste de piper.

Citeste si Reteta ideala de muraturi asortate puse la borcan, pe iarna

Beneficii sanatate conopida

Datorita efectelor sale benefice asupra numeroaselor aspecte ale sanatatii, conopida se poate incadra cu usurinta in categoria superalimentelor. Opt dintre beneficiile sale cele mai impresionante sunt urmatoarele:

Conopida combate cancerul

Conopida contine sulforafan, un compus al sulfului care s-a demonstrat ca distruge celulele mama canceroase, incetinind astfel cresterea si dezvoltarea tumorilor. Unii cercetatori considera ca eliminarea celulelor mama canceroase ar putea fi cheia controlarii cancerului.

De exemplu, mai multe cercetari medicale au demonstrat ca combinatia dintre conopida si curcumina (componenta activa din turmeric), poate ajuta la prevenirea si la tratarea cancerului de prostata.

Un studiu publicat recent a subliniat de asemenea faptul ca sulforafanul poate reduce incidenta si indicele tumorilor mamare induse chimic la animale. Sulforafanul inhiba de asemenea cresterea si dezvoltarea celulelor in cazul cancerului de san, ceea ce ar putea cauza moartea celulara (sau apoptoza).

Alti compusi ai conopidei au de asemenea efecte anticancerigene. Conform Institutului national american pentru studiul cancerului:

„S-a descoperit ca indolii si izotiocianatii (ambii sunt compusi care ajuta la reducerea riscului aparitiei diferitelor forme de cancer, in special a cancerului de san si se gasesc in conopida, varza de Bruxelles, brocoli si napi) inhiba dezvoltarea cancerului in diferite organe inclusiv vezica urinara, san, colon, ficat, plamani si stomac.”

Loading...