Vă prezentăm o rețetă de aluat delicios, pe bază de chefir. Acesta se prepară foarte simplu, din cele mai accesibile ingrediente. Obțineți un aluat deosebit de moale, pufos și delicios, ce este perfect pentru chifle sau pateuri. Bucurați-i pe cei dragi cu niște prăjituri de casă uimitoare, datorită cărora deja nu le veți mai vrea pe cele din comerț.
INGREDIENTE
– 2-2.5 pahare de făină
-1 pahar de chefir
– 2 linguri de ulei vegetal
– 2/3 linguriță bicarbonat de sodiu
– 2 lingurițe de zahăr
– 1/2 linguriță de sare
Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor
MOD DE PREPARARE
1. Încălziți puțin chefirul. Amestecați-l cu sarea, zahărul și uleiul vegetal. Amestecați bine.
2. Treptat, adăugați făina cernută. Obțineți un aluat elastic, dar nu dens.
3. Împărțiți bicarbonatul de sodiu în 3 părți.
4. Presărați suprafața de lucru cu făină și întindeți aluatul obținut într-un blat, cu grosimea de 1 cm.
5. Presărați blatul c 1/3 din bicarbonatul de sodiu. Răspândiți-l cât mai uniform, pe toată suprafața blatului.
6. Pliați blatul în trei straturi. Pliați 1/3 din blat dintr-o parte, apoi din alta.
7. Repetați punctele 4, 5 și 6 de încă 2 ori.
8. Acoperiți aluatul cu o pungă sau un vas de mărimea potrivită și lăsați-l să crească timp de 40 de minute.
9. Pregătiți umplutura. După ce aluatul va crește, nu-l frământați prea tare, de altfel pateurile nu vor fi la fel de pufoase.
Foaie verde din povești, ALIVENCI MOLDOVENEȘTI! Cea mai simplă rețetă a desertului preferat de însuși Ștefan cel Mare
Pentru astăzi, prezentăm cea mai bună și simplă rețetă de alivenci moldovenești. Potrivit unor legende locale, acesta este desertul preferat de însuși Ștefan cel Mare.
Ingrediente (8 porții):
400 g brânză dulce
5-6 linguri mălai
5-6 linguri griș
1 lingură făină
1 plic praf de copt
400 ml lapte
4 ouă
50 g unt
4 zahăr
3 plicuri zahăr vanilinat
coja rasă de la 1 lămâie
300 g smântână
sare
câte 1 lingură unt și făină pentru tavă
PONT: Într-o variantă sărată, alivanca se poate prepara cu măghiran sau busuioc.
Preparare:
Amesteci într-un castron mălaiul cu grișul, făina cernută și praful de copt. Razi fin brânza. Separi albușurile de gălbenușuri.
Opărești amestecul din castron cu laptele fierbinte, amestecând continuu. Când compoziția s-a mai răcit, încorporezi pe rând gălbenușurile, untul topit la temperatura camerei, brânza, coaja de lămâie, 3 linguri zahăr și zahărul vanilinat, 100 g smântână, iar la sfârșit, albușurile bătute spumă tare, amestecând ușor, de jos în sus.
Torni compoziția într-o tavă de aprox. 20×30 cm, unsă cu unt și tapetată cu făină. Introduci tava în cuptorul preîncălzit, la foc iute pentru 10 minute, apoi pentru 30-35 de minute la foc mijlociu. Cu ajutorul unei scobitori, probezi dacă aluatul este copt: dacă iese curată din aluat, poți scoate alivanca din cuptor.
Mixezi smântâna, zahărul și zahărul vanilinat rămase, până când se dizolvă complet. Porționezi alivanca după ce s-a mai răcorit și o servești decorată cu smântâna îndulcită.