Avem pentru tine 2 super rețete de CALTABOȘ pentru CRĂCIUN!

Rețetă CALTABOȘ varianta 1:

Ingrediente:

● 1 maţ gros de porc

Loading...

● ½ kilogram de carne amestec

● 1 ceşcuţă de orez

● 1 lingură griş

● 1 ceapă tocată mărunt

●1 morcov ras

● 10 stafide

● 1 foaie dafin

● 1 lamaie

● piper

● cimbru

Mod de preparare:

Pentru început amestecul de carne se ia şi se bagă în maşina de tocat, apoi, în compoziţie se adaugă ceapa, o linguriţă de sare, una de piper şi una de cimbru, stafidele ,morcovul ras şi orezul, care a fost spălat bine în prealabil. Se curăţă bine maţul de porc, se spală şi se umple cu amestecul de carne. Se leagă la capete şi se pune la fiert într-o oală de 3 litri. Se adaugă 1 foaie de dafin, lămâia tăiată felii, o rămurică de cimbru şi 2-3 stafide. Se lasă pe la foc mic timp de o oră. Apoi, se ia de pe foc şi se poate mânca cald.

Rețetă CALTABOȘ varianta 2:

Ingrediente:

● 2 kilograme de organe de porc (plămâni, ficat, inima, rinichi)

● 400 de grame de carne grasă de porc (fleică)

● 200 grame de orez

● maţe de porc

● cimbru crenguţe şi măcinat

● sare şi piper după gust

● ulei pentru prăjit

Mod de preparare:

Organele se taie pe lung şi în jumătate de cu seara şi se lasă în apă rece, pentru a ieşi orice urmă de miros neplăcut. A doua zi organele se pun la fiert, cu câteva crenguţe de cimbru, în apa cu sare. Separat se mai fierbe bucata de carne şi orezul. După ce organele au fiert pe jumătate, se scoate cimbru şi se lasă la fiert în continuare. Se spumează des apa în care fierb organele.

Când sunt fierte, se scot din apă şi se taie măraunt, apoi se dau prin maşina de tocat, împreună cu bucata de carne grasă, care a fost fiartă separat. Se păstrează apa de la carne, ea fiind foarte importantă pentru a se lega compoziţia.

Apoi, se taie ceapa, cu cât mai mărunt, cu atât mai bine, şi se prăjeşte în ulei suficient cât să o acopere. Ceapa călită şi orezul fiert se pune peste carnea tocată şi se condimentează cu sare şi piper, după gust. Se adaugă 3-4 polonice de apă în care a fiert carnea grasă.

Compoziţia trebuie să fie foarte bine omogenizată, ca o pastă. Daca nu se leagă, se mai adaugă apă de la carne. Când compoziţia este una omogenă, se trage maţul de porc pe pâlnia specială de la maşina de tocat carne şi se începe procedura de umplere a caltaboşilor.

Aceştia se leagă la capete, se înţeapă din loc în loc cu o scobitoare şi se fierb 10 minute în apă cu sare. După, se scot şi se lasă la răcit şi se pot mânca.

sanatatea.ro

Loading...