A început marea recalculare. Cu cât vor creşte pensiile

Loading...

Primele pensii care vor fi recalculate vor fi ale foştilor angajaţi din minerit, siderurgie, construcţii, căi ferate şi alte domenii care s-au încadrat în grupele I şi II de muncă

Procesul de recalculare din oficiu a pensiilor pentru aproximativ 100.000 de pensionari a început astăzi, 1 octombrie. Principalele categorii profesionale la care se vor aplica noile prevederi fiind foştii angajaţi din minerit, siderurgie, construcţii, căi ferate şi alte domenii care s-au încadrat în grupele I şi II de muncă.

Procesul de recalculare din oficiu a pensiilor pentru aproximativ 100.000 de pensionari a început astăzi, 1 octombrie.

Ministrul muncii, Olguța Vasilescu a declarat pentru Digi24 ce catergorii profesionale vor beneficia de reclacularea pensiilor.

Loading...

„În iulie a apărut legea 221 pe 2018, care presupune recalcularea pensiilor, pentru cei care au lucrat în grupele de muncă, asta însemnând că vor fi creşteri. Se aplică la beneficiarii Legii 192, la o parte dintre ei creşterile au fost nesemnificative, la alta nu au fost deloc.

După recalcularea care intră în vigoare de la 1 octombrie, vorbim despre o creştere cu o treime, în medie, la pensie. Vă dau un exemplu la mineri: până acum se împărţea la un stagiu complet de cotizare de 30 de ani, acum la 20, ceea ce duce la o creştere a pensiei cu o treime. Şi alţi beneficiari ai Legii 221 sunt cei care au ieşit la pensie pe Legea 163, ulterior datei de 1 ianuarie 2011, care au lucrat în condiţii speciale: furnaliştii, siderurgiştii, cei de la Metrorex. Se împarte la fel, la 25, în loc de 35. Asta înseamnă o majorare de pensie la stabilirea dreptului.

Creşterea va fi tot cu o treime. Peste 100 de mii de persoane sunt vizate de această modificare la legea pensiilor. Impactul e calculat la 1,3 mld lei”, a declarat ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu, pentru Digi24.

Loading...